Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün modülçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak dayanıklı, esnek ve okşayıcı bir kuruluşda olmalı, kıvrak bir aromaya ve organize yanmayı esenlayacak yerıcı özelliğe ehil olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetişatır, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geçkintir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf duru yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden kuruluşlmış” fehvaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk misil TDK sözlüğünün 1955 seneındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde enikonu etkili miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en hayır purolar olarak nitelendirilseler de birşunca mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsaker en uyanıklık etmesi gerekilen şey sadık bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer sadık bir nemde değil ise purolarınız ne kadar birinci sınıf yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız haz yada tatlılık maatteessüf katiyen hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. bütün hıfız ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve bağırsakime anık sunmak bağırsakindir. Tabi bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her devran ülkü rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Evet ülkü puro rutubet değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri arasında bağırsakilen bir puro ülkü rutubet değerlerinde bağırsakiliyor ikrar edilebilir. Kimine gereğince %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede aslında bu rutubet değerleri de kimisine gereğince oldukça şayan ve bağırsakilebilir en oflaz değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet değerlerinde purodan haz almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken farklı bir şahıs bu rutubet değerinin puroya efsus edilen bir valör olduğunu ve asla bağırsakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi gereken şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla omuz omuza bu %10 luk rutubet nüansı arasında gidip gelmeden kamu aynı rutubet değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değteamülimi purolarına beis verebilir. Hakeza bir değişme yapacaksanız bunu mümkün evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet rutubet değerlerinden bahsettiğimize gereğince bu rutubet değerleri neyi değteamültirmektedir sanarak sormuş olacaktır olursanız kısaca hikâyelemek gerekir ise puro da rutubet kıymeti arttıkça purodan kızılınan aroma artar, tütün azalır ve bağırsakimi zorlaşır, rutubet kıymeti azaldıkça tütün artar, bağırsakimi kolaylaşır ve kızılınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde kalmak istiyorsanız buna devran ve görgü ile karar vereceksiniz. Size sima en hayır valör bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun rutubet kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içerisine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük kabilinden siyah özdek vasati 6 kamer içerisinde teamüllevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 rutubet verme üzerine müesses bu yol sıcaklıktan müstakil olmadığı bağırsakin makul bir devran içerisinde sıcaklarda rutubet peşışı yada soğuklarda humidor içre rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu merkez bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün evetğunca okkalı hararet değteamülimi olmayan ortamlar seçmeye çkızılışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 rutubet kıymeti temin etmek bağırsakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu valör iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çkızılışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek dünyaı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. Eğer derdiniz etkili rutubet olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o devran farklı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan katkıı ile humidor içerisine dağıtılır ve rutubet in durmadan ayarlanan rutubet seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin rutubet kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet kıymeti bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çkızılışmakta ve maksut rutubet kıymeti gelmesi iile omuz omuza tekrar durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bağırsakin en hayır tutum olarak kontramıza çıkmaktadır.
En on çıkan son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem rutubet iktibas hem rutubet verme özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya kellelamıştır. Gece gündüz yada sezon geçişleri esnasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en keyif bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde etkili rutubet değerlerinde çift taraflı çkızılışarak mıhlı bir rutubet kıymeti esenlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve bütün puroların aynı nemde ve daha esenlıklı olmasını esenlamaktadır.